Produkty mleczne są stałym elementem oferty sklepów spożywczych i trudno jest wyobrazić sobie codzienne posiłki bez obecności nabiału. Nawet tak nieznaczne dodatki, jak mleko do kawy, pełnią bardzo istotną rolę w diecie przeciętnego konsumenta, dlatego produkcja oraz dystrybucja nabiału muszą działać prężnie i nieprzerwanie.
Warto zaznaczyć, że nabiał jako kategoria artykułów spożywczych jest bardzo szeroki. W zakres produktów, które można w nią wpisać, zalicza się między innymi:
- mleko,
- sery,
- jogurty,
- masło,
- maślankę,
- śmietany.
Co więcej, nawet w tych zawężonych podziałach odszukać można dużą różnorodność produktu, dlatego bardzo łatwo odszukać w nich coś dla siebie, zarówno pod względem żywienia, jak i walorów smakowych.
Dlaczego warto włączyć nabiał do swojej diety?
Dystrybucja nabiału jest ważna, ponieważ obejmuje produkty będące istotnym źródłem białka, wapnia oraz wielu witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania człowieka. Artykuły te są też niezastąpione w licznych przepisach na desery czy pieczywo, dlatego zapotrzebowanie na nie utrzymuje się ciągle na wysokim poziomie. Nie można zaprzeczyć, że produkty mleczne są smaczne i wzbudzają apetyt, dlatego (za wyjątkiem nietolerancji laktozy) stanowią one świetny dodatek do codziennej diety.
Z jakimi wyzwaniami musi mierzyć się dystrybucja nabiału?
Większość przetworów mlecznych, nawet przy procesie pasteryzacji, cechuje się dość krótkim terminem zdatności do spożycia, szczególnie w porównaniu do innych, bardziej trwałych produktów. Z tego właśnie powodu dystrybucja nabiału musi być przystosowana do tych problematycznych warunków, szybko, terminowo dostarczając towary na półki sklepów detalicznych. Nie można zapomnieć także o tym, że nabiał musi być przechowywany w odpowiednich warunkach, z dala od nasłonecznienia czy wysokich temperatur, które mogą znacznie przyspieszyć procesy psucia. Dobra hurtownia powinna dysponować wyspecjalizowaną przestrzenią magazynową, aby zagwarantować świeżość oferowanych artykułów.
Nie jest to jednak ogólna zasada, która tyczy się wszystkich produktów pochodnych od mleka. Chociaż chłodne i zacienione magazyny stanowią standard w branży, to niektóre formy nabiału charakteryzują się znacznie dłuższym zachowaniem świeżości, jak na przykład niektóre gatunki sera czy solone masło. Rzecz jasna, oprócz warunków przechowywania, wskazana data ważności jest uzależniona również od znajdujących się w jedzeniu konserwantów, chociaż większość współczesnych producentów stara się ograniczać stosowanie tego typu substancji.
Dlaczego warto sięgać po przetwory mleczne o wysokiej jakości?
Na żywności nie opłaca się oszczędzać, gdyż wysokiej jakości produkty nie tylko gwarantują lepsze zdrowie, ale i znacznie lepsze samopoczucie. O własnej diecie warto myśleć jak o inwestycji, dlatego rozsądnie jest sięgać po świeże produkty z górnej półki. Profesjonalna dystrybucja nabiału jest w stanie dostarczyć do sklepów szeroki i interesujący asortyment, który zadowoli ludzi dbających o poprawne odżywianie!